Tuintips februariTuintips februari

Siertuin
Wanneer de grond niet bevroren is kun je kruidenplanten eruit halen en splitsen, je kunt ook andere planten en struiken verplaatsen. Wanneer je last hebt van hardnekkig onkruid zoals wilde winde of zevenblad kun je dit ook meteen opruimen.

Het is echt de moeite waard om al het andere onkruid ook in de gaten te houden, haal het nu weg, zodat je jezelf een hoop werk bespaart in de lente.

Ik koop graag een paar bloembollen in potten, rond deze tijd van het jaar. Het is erg makkelijk om ze precies te planten waar jij ze hebben wilt en geeft meteen de nodige en gewenste kleur.

Keuken tuin
Blijf spitten en compost strooien, zolang het niet vriest of te nat is. Tijd om je kruisbessen, rode bessen, zwarte bessen, frambozen en elk ander soort fruitbomen te snoeien, als je dat nog niet gedaan hebt.
Elke struik moet op een andere manier gesnoeid worden, maar over het algemeen kun je zeggen: herfst frambozenstruiken snoei je tot de grond maar bij fruitstruiken die vroeg bloeien hoef je alleen de stengels te snoeien van het afgelopen jaar.
Bij Zwarte bessen haal je ongeveer een kwart van de oude stam weg om te verzorgen dat er nieuwe sterke fruit takken komen en bij kruisbessen en rode bes kun je het best proberen een open plekje te creëren, in een soort bolvorm, voor voldoende ventilatie en haal ongeveer de helft weg van wat er in het afgelopen jaar is aangegroeid.

Als je wat zanderige aarde hebt, kun je knoflook planten. Ga alvast nadenken over de voorbereiding van je aardappeltjes, zet ze alvast in de kelder of schuur, vorstvrij, zodat ze kunnen uitlopen, vergeet ze niet, want dan worden ze te lang. Dan hebben ze vast een voorsprong wanneer je ze in Maart gaat planten.

Zet wat kruiden in een pot vlak bij de keuken, want wat versgeplukte smaakjes maakt elke maaltijd lekkerder.

Als je nog wat overgebleven groentezaadjes van vorig jaar hebt, kun je toch nog een beetje wintersmaak toevoegen, door ze met wat compost in een kweekbak te planten en later de blaadjes gewoon met een schaar af te knippen, te gebruiken als microgroenten.

Bijna alle soorten groente- of slazaadjes zijn de moeite waard om te proberen, je kunt ze gewoon op een vensterbank plaatsen, of in een kas, als je die hebt. Smaakt heerlijk met wat slablaadjes of over een wokmaaltijd, of zelfs op brood, proef maar!!

Vijvers
Wanneer het gaat vriezen, en je hébt vissen in de vijver, probeer dan een stukje ijsvrij te houden. Een bosje drijvend stro, of een kleine pomp op de bodem om het water te laten circuleren is vaak al genoeg. Probeer niet als laatste redmiddel het ijs kapot te slaan want dat zou de vissen wel eens heel erge hoofdpijn kunnen geven, of ze zelfs een hartaanval kunnen bezorgen, en dat zou je toch niet willen.

De vogeltjes
Voed de vogeltjes, lok nog meer vogeltjes je tuin in en verzorg dat er genoeg te eten voor ze is, er is zoveel betaalbare keus in tuincentra, en zo krijg je je gevederde vriendjes van dichtbij te zien!!

Verschillende zaadjes en voederplanken trekken allerlei soorten vogels aan.
Misschien dat ze een beetje blijven rondhangen en je ook van je ongedierte af helpen!
Als je vogelhuisjes hebt hangen is het nu de tijd om ze even schoon te maken, wacht er niet te lang mee, want hopelijk zullen ze er binnenkort intrekken om hun nestje te bouwen.

Plant van de maand Februari
Mahonia Japonica en Mahonia Bealei
Het is een beetje donker, koud en somber buiten, je zou kunnen denken dat er niets te zien is in de tuin. Fout, Mahonia’s zijn struiken waar je heel makkelijk overheen kijkt, maar er bestaan niet veel planten die het hele jaar door zo’n heerlijke geur verspreiden en zulke felle gele bloemen en goede vorm heeft.

Ze zijn in allerlei omstandigheden makkelijk in onderhoud en de geur kun je al van meters af ruiken. Soms rijd ik zelfs even een blokje om zodat ik eventjes de geur kan opsnuiven vanuit iemand’s voortuin. Er zijn heel veel verschillende soorten, maar ik koop ze graag wanneer ze in bloei staan, dan weet ik zeker dat de geur goed is.

Bloemenpracht en Bloemenkracht
Het is heerlijk om bloemen in huis te hebben, iedereen weet hoe ze geur verspreiden en hun schoonheid kan je humeur opbeuren en je laten glimlachen en het is altijd fantastisch om ze te geven of te krijgen.

Ik besloot dat ik voor hetzelfde geld best een paar bloeiende Cyclamen kon kopen, en zette ze vervolgens in een leuke pot op mijn tafel in de achtertuin.

Elke ochtend word ik blij van dit aanzicht wanneer ik door mijn raam naar buiten kijk of wanneer ik in de tuin ben. Ze zullen zeker nog weken blijven staan en daarna kan ik ze in de aarde planten, geweldig toch?